Kilpatanssi

Kilpatanssi on Jämsässäkin saanut innostuneen vastaanoton

Kilpatanssi on yleisnimi, jolla tarkoitetaan vakio- ja latinalaistanssien kilpailutoiminnan harrastamista. Vakiotansseihin kuuluu Hidas valssi, Tango, Wienin valssi, Foxtrot ja Quickstep. Latinalaistansseihin kuuluu Samba, Cha-cha, Rumba, Paso doble ja Jive.

footerHarrastajien ikähaitari on eskari-ikäisistä eläkeläisiin. Kilpa-areenoille on ehtinyt niin lapsi- kuin senioriparejakin. Kilpatanssissa yllättää sen raskaus; se on urheilua mitä suurimmassa määrin! Kauniiden pukujen ja hurmaavien hymyjen takaa paljastuu hikeä, rakkoja ja kipeitä lihaksia. Syke nousee ja paidat ovat märkiä harjoitusrupeaman jälkeen. Kuitenkaan tanssia ei harrasteta verenmaku suussa, vaan ennemminkin huumorin pilke silmäkulmassa omille hölmöilyille nauraen ja yhdessä toisiaan tsempaten. Viikon luontoääneksi harjoituksissa onkin nimetty hersyvä nauru; omille toilailuille.

Kilpatanssiin kuuluu olennaisena osana paitsi ohjatut tunnit, myös vapaa harjoittelu. Pidemmälle ehtineiden parien ohjelmaan kuuluvat myös itse kustannetut yksityistunnit eli yksärit joko omalta opettajalta tai vierailevilta tähdiltä. Kilpatanssi on pariurheilulaji, jossa parin muodostaa mies ja nainen. Kilpatanssi on myös oivallinen kuntourheilumuoto. Kilpatanssin harrastamisen voi aloittaa heti kun keskittymiskyky riittää 45 minuutin harjoitteluun.

Kilpatanssissa kilpaillaan aina saman taitotason omaavia kilpakumppaneita vastaan eli kilpailutoiminnan aloittaminen on helppoa minkä ikäisenä tahansa. Kilpatanssin taitoluokkiin perustuva kilpailusysteemi on tasapuolinen ja kannustava. Omien taitojen lisääntyessä haasteetkin lisääntyvät. Ensimmäisessä kilpailuluokassa (E) hallitaan kuusi tanssia (Valssi, Tango, Quickstep, Samba, Cha-cha ja Jive), D-luokassa mukana on kahdeksan tanssia (edellisten lisäksi Foxtrot ja Rumba), C-luokassa mukana ovat kaikki kymmenen tanssia. Kun tanssija saavuttaa C-luokan on hänellä mahdollisuus valita jatkossa tanssiiko vain vakio- tai latinalaistansseja. Seniori 1-ikäsarjassa ja Seniori 2- ikäsarjassa valinnan voi tehdä jo D-luokassa ja Seniori 3 -ikäsarjassa on mahdollisuus tähän valintaan jo ensimmäisessä kilpailuluokassa.

Lapsi-, juniori- ja nuorisoikäsarjat määräytyvät parin vanhemman osapuolen mukaan ja pari kilpailee koko vuoden siinä ikäsarjassa, jonka ikäsarjaehdon parin vanhempi osapuoli täyttää kalenterivuoden aikana. Seniori-ikäsarjoissa tulee parin molempien osapuolien täyttää ikäsarjaehto kalenterivuoden aikana.

Ikäsarjat:

 • Alle 10-vuotiaat, Lapsi 1  - taitoluokka E
 • 10 – 11 –vuotiaat, Lapsi 2  - taitoluokat E ja D
 • 12 – 13 –vuotiaat, Juniori 1 - taitoluokat E, D, C ja B
 • 14 – 15 –vuotiaat, Juniori 2 - taitoluokat E, D, C ja B
 • 16 – 18 –vuotiaat, Nuoriso  - taitoluokat E, D, C, B ja A
 • Yleinen - toinen vähintään 19 ja toinen vähintään 16 vuotta - taitoluokat E, D, C, B ja A
 • Seniori 1 - nuorempi vähintään 30 ja vanhempi vähintään 35 vuotta - taitoluokat E, D, C, B ja A
 • Seniori 2 - nuorempi vähintään 40 ja vanhempi vähintään 45 vuotta - taitoluokat E, D, C, B ja A
 • Seniori 3 - nuorempi vähintään 50 ja vanhempi vähintään 55 vuotta - taitoluokat E, D, C, B ja A
 • Seniori 4 - nuorempi vähintään 60 ja vanhempi vähintään 65 vuotta - taitoluokat E, D, C, B ja A

Kun yleisen tai seniori-ikäsarjan pari täyttää seuraavan ikäsarjaehdon, parilla on oikeus jäädä tanssimaan entiseen ikäsarjaansa, ilmoitettuaan siitä vuosittain kirjallisesti tanssiurheiluliitolle. Kilpailijat, parit tai ryhmät aloittavat uuden taitoluokan nollapisteistä ja nousevat taitoluokasta toiseen saavutettuaan tarvittavat nousupisteet. Luokasta toiseen noustaan aina 50 nousupistettä saavutettuaan. Luokkanousupisteet merkitään vakio- ja latinalaistansseissa kilpailutulosten perusteella. Pari saa jokaisesta tanssimastaan karsintakierroksesta yhden pisteen.

Käydystä loppukilpailuista saa sijoittumisen mukaan nousupisteitä seuraavasti (+mahdolliset karsintakierrosten pisteet, 1 piste/kierros):

 • voittaja 1 piste enemmän kuin finaalissa on pareja
 • toinen 1 piste vähemmän kuin finaalissa on pareja
 • kolmas 2 pistettä vähemmän kuin finaalissa on pareja
 • neljäs 3 pistettä vähemmän kuin finaalissa on pareja
 • viides 4 pistettä vähemmän kuin finaalissa on pareja
 • kuudes 5 pistettä vähemmän kuin finaalissa on pareja

Jos finaalissa on seitsemän (7) paria niin seitsemäs (7.) pari saa yhden pisteen ja muiden finalistien pisteet lasketaan kuin finaalissa olisi ollut kuusi (6) paria.

Kun luokkanousupisteet on kilpailijoiden osalta saavutettu, on kilpailijakortiston pitäjän välittömästi saatettava tämä ko. kilpailijoiden seuralle tiedoksi. Seuran on tämän ilmoituksen saatuaan ilmoitettava kilpailijat seuraavassa kilpailussa uuteen taitoluokkaan. Pari voi kilpailla vain omassa taitoluokassaan, avoimessa taitoluokassa tai yhdistetyssä taitoluokassa, johon oma taitoluokka kuuluu.

Seura-, alue- ja valtakunnallisissa kilpailuissa parit lapsista nuorisoon voivat osallistua yhtä ylempään ikäsarjaan, mikäli kilpailussa ei ole heille oman taitoluokan mukaista ikäsarjaa kyseisessä lajissa. Seniori 1-, seniori 2- ja seniori 3 -ikäsarjojen parit voivat osallistua järjestyksessä alempiin seniori-ikäsarjoihin tai edelleen yleiseen ikäsarjaan, mikäli kilpailussa ei ole heille oman taitoluokan mukaista ikäsarjaa kyseisessä lajissa.

Kilpailuissa tanssit tanssitaan seuraavassa järjestyksessä:

 1. Vakiotanssit: Valssi, Tango, Wienin valssi, Foxtrot ja Quickstep.
 2. Latinalaistanssit: Samba, Cha cha, Rumba, Paso doble ja Jive.

Loppukilpailussa pareille annetaan sijaluvut, joista "1" on paras. Tuomari ei saa antaa samaa sijalukua kahdesti. Tulosten laskenta tapahtuu STUL:n skating-systeemin mukaisesti.

Loppukilpailuun ei tulisi osallistua enemmän kuin kuusi pa­ria. Mikäli kilpailuun on ilmoittautunut vain seitsemän paria, voidaan se käydä suoraan loppukilpailuna.

Kilpatanssia ohjaavat Foksissa tällä kaudella Joni Ihanus ja Kathrine Barck

Pukusäännöt löytyvät tanssiurheiluliiton sivuilta.

Lähde: Suomen tanssiurheiluliitto, osin